Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

In vijf jaar tijd is het aantal zorgverleners dat uit het BIG-register is geschrapt verdubbeld. Uit registergegevens, opgevraagd door BNR, blijkt dat er tussen 2006 en 2010 28 beroepsverboden waren opgelegd. De vijf jaar erna zijn er 65 zorgprofessionals uit hun functie gezet. Beroepsverboden, ook doorhalingen in het BIG-register genoemd, zijn de zwaarste maatregel die een tuchtrechter kan opleggen. Dat meldt BNR.

Waarom het aantal beroepsverboden de afgelopen vijf jaar is zo sterk is gestegen is onbekend. Een belangrijk aspect kan zijn dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de afgelopen jaren strenger is geworden en sneller een klacht indient bij een tuchtcollege. Ook vinden mensen gemakkelijker hun weg naar de tuchtrechter, denkt hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen. De afgelopen jaren zijn er enkele grote medische zaken in de media uitgelicht, mensen weten daardoor van het bestaan van de tuchtrechter af.

Volgens patiëntenfederatie NPCF is de strenge aanpak van het IGZ goed voor de patiëntveiligheid. Een woordvoerder van de federatie hoopt dat de cijfers een afschrikwekkend signaal zijn voor de beroepsgroep. 

©Nationale Zorggids