Logo_logo_venvn_verpleegkundiige

Voor de bekostiging van de wijkverpleging moeten zorgprofielen worden uitgewerkt. V&VN gaat zich daar samen met de zorgverzekeraars voor inzetten. Staatssecretaris Van Rijn stuurde de Tweede Kamer vorige week een brief met daar zijn plannen voor de bekostiging van de wijkverpleging per 2017. Naast het geïntegreerd uurtarief stelt hij een alternatief model voor waarbij de zorgprofielen centraal staan. Dat meldt Nursing. 

De zorgprofielen worden gebaseerd op zorggerelateerde informatie en patiëntkenmerken. Zo zal er bijvoorbeeld gekeken worden of iemand dement is of palliatief terminaal is, daarbij wordt ook rekening gehouden met eventuele mantelzorg. V&VN en zorgverzekeraars stellen een afsprakenlijst op om zo vast te stellen welke informatie nodig is voor de opstelling van de zorgprofielen.

Directeur van V&VN Sonja Kersten legt uit: “Het gaat om een combinatie van kenmerken die je als wijkverpleegkundige tegenkomt in de praktijk. Dus niet alleen de handelingen die je verricht in de verpleging en verzorging, maar ook bijvoorbeeld de wijkgerichte zorg.” Maar wat volgens Kersten de belagnrijkste wijziging in de bekostiging is, is het geintegreerd uurtarief voor verpleging en verzorging. Het apart bekostiging van beide vormen zorgt voor veel extra administratie. V&VN is daarom blij dat hiervoor een oplossing is gevonden. 

© Nationale Zorggids