Normal_geld_handen_verdeling_wnt

Twee voormalig zorgmanagers van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda kregen in totaal een half miljoen euro ontslagvergoeding. Dat terwijl het ziekenhuis in financieel zwaar weer zit. De managers werden ontslagen als gevolg van een aanpassing van het zorgmanagement, zo blijkt uit het jaarverslag van het Groene Hart. Volgens het ziekenhuis kregen de zorgmanagers een fors bedrag omdat ze beiden lange tijd in dienst waren. De vertrekpremies bevatten ook de afkoop van verlofdagen en het reguliere salaris. Dat meldt RTL Nieuws.

In het jaarverslag is te zien dat één voormalig manager een bedrag van bijna 230.000 euro ontving en de ander kreeg een kwart miljoen euro. De Wet Normering Topinkomens (WNT), ingesteld in 2013, stelt dat de vertrekpremie van bestuurders in de zorg niet hoger mag zijn dan 75.000 euro. Maar voor managers onder de hoogste bestuurslagen geldt de wet nog niet altijd.

Accountantskantoor BDO stelde vorig jaar een lijst op met ziekenhuizen die kampen met financiële problemen. Daarop scoorde het Groene Hart Ziekenhuis hoog. Maar deze zorgen waren onterecht, zo zei het ziekenhuis. In 2015 behaalde het een winst van meer dan 500.000 euro op een omzet van 200 miljoen euro. Deze winst was ongeveer  gelijk aan het bedrag dat ze uitgaven aan de voormalig zorgmanagers. 

© Nationale Zorggids