Normal_gelderhorst_ede

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Stichting De Gelderhorst te Ede (De Gelderhorst) onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie concludeert op basis van onderzoek dat in de huidige situatie er geen sprake is van goed bestuur bij De Gelderhorst. Er is onvoldoende zicht op de gevolgen van de recente wijzigingen op bestuurlijk niveau. Dit kan leiden tot risico’s voor het bieden van goede zorg. Dat meldt IGZ.

De Gelderhorst biedt huisvesting, dienstverlening en verpleging en verzorging aan doven. Eind 2015, begin 2016 ontving de inspectie signalen over bestuurlijke onrust bij De Gelderhorst. Deze aanhoudende onrust was reden voor de inspectie om nader te onderzoeken of er nog goede en veilige zorg wordt geleverd. Op basis van de informatie die de inspectie kreeg van de bestuurder en het feit dat de bestuurlijke onrust voortduurde, heeft de inspectie de bestuurder gevraagd een onafhankelijke onderzoek te laten doen. Het onderzoek moest zich richten op de oorzaken en omstandigheden van de ontstane bestuurlijke onrust en de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid.

Omdat deze opdracht aan de inspectie werd teruggeven startte deze met een eigen onderzoek. Op 1 juni 2016 bracht de inspectie een onaangekondigd toezichtbezoek aan De Gelderhorst. Op dat moment voldeed de geboden zorg op bijna alle punten aan de normen en beoordelingsaspecten die de inspectie hanteert. Op 10 juni had de inspectie met de bestuurder en raad van toezicht een gesprek. Daaruit bleek dat er nog steeds een patstelling op bestuurlijk niveau was. De bestuurder noch de raad van toezicht heeft na dat gesprek acties in gang gezet om deze patstelling op te heffen.

Op 4 juli deed de Ondernemingskamer uitspraak over de bestuurlijke situatie bij De Gelderhorst. Er is een tijdelijk voorzitter van de raad van toezicht benoemd. Verder komt er naast de bestuurder een extra bestuurder. Beiden hebben een beslissende stem. 

De inspectie kan de effecten voor de kwaliteit en veiligheid van zorg als gevolg van de uitspraak van de Ondernemingskamer in deze fase niet inschatten. De inspectie stelt De Gelderhorst voor een periode van vijf maanden, onder verscherpt toezicht. De inspectie volgt de ontwikkelingen nauwlettend bij De Gelderhorst, onder andere met onaangekondigde bezoeken.

Door: Redactie Nationale Zorggids