Logo_fnv_logo

FNV Zorg & Welzijn krijgt steeds vaker signalen van zorgmedewerkers dat er simpelweg te weinig personeel en te weinig tijd is om nog menselijke zorg te kunnen geven. Tijdens de zomerperiode wordt het tekort aan personeel extra zichtbaar. Dat meldt FNV.

Vrijwilligers en mantelzorgers zijn op vakantie, maar de zorg gewoon gaat gewoon door. Daarom lanceert de FNV de Zomermonitor Verpleeghuizen om te onderzoeken of tijdens de zomerperiode de kwaliteit van de zorg voor honderdduizenden zorgbehoevende voldoende is. Zorgmedewerkers kunnen de monitor invullen op: www.fnvvoorzorg.nl/enquete.

Uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat bij elf zorginstellingen de zorgen zeer groot zijn. “Elf instellingen lijkt wellicht niet veel, maar zij geven zorg aan ongeveer zeventienduizend kwetsbare cliënten. En maar liefst 33.000 zorgmedewerkers werken elke dag keihard om in deze instellingen kwalitatieve menselijke zorg te verlenen,” zegt Sarah Dobbe, campagneleider bij de FNV. De IGZ oordeelde ook dat nog eens 38 verpleeghuizen het niet goed genoeg doen en onder scherp toezicht blijven staan.

De FNV wil dat het kabinet haast maakt met de beloofde personele bezettingsnorm voor verpleeghuizen, zoals met de FNV in december 2015 is afgesproken. “De bevindingen van de inspectie onderstrepen de noodzaak van een bezettingsnorm voor verpleeghuizen. De inspectie stelt dat het niet ligt aan de inzet en betrokkenheid van de zorgmedewerkers, maar als je met te weinig collega’s bent dan kan je niet alles doen. Daar lijdt de kwaliteit van zorg onder. En ook de zorgmedewerkers zelf, niet voor niets bleek dat het ziekteverzuim in Nederland het hoogste is in de verpleeghuizen,” aldus Dobbe.

Door: Redacie Nationale Zorggids