Normal_notities__papieren__administratie__boekhouding__rapporten

Voor het nieuwe bekostigingssysteem voor de wijkverpleging moeten nieuwe zorgprofielen ontwikkeld worden. V&VN, Actiz, BTN, Patiëntenfederatie Nederland, NWG, de Nederlandse Zorgautoriteit en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gaan deze zomer aan de slag met de ontwikkeling ervan, met als uitgangspunt het verminderen van de registratielast. Zorgverzekeraars lijken echter nu al tegendraads en vragen verpleegkundigen en verzorgden hun cliënten te registeren in zeven van de door hen opgestelde doelgroepen. Dat meldt V&VN.

Volgens V&VN leidt registratie via deze doelgroepen juist tot extra administratiedruk. Iets wat binnen het nieuwe bekostigingssysteem juist niet de bedoeling is. Een doelgroep zegt niet veel over de zwaarte van de zorg en de hoeveelheid zorg die een cliënt nodig heeft. Hierbij neemt V&VN als voorbeeld de doelgroep dementie. Maar er zijn zo veel verschillende gradaties van dementie, dat dit niet binnen één groep is vast te leggen. De hoeveelheid zorg en de complexiteit ervan is onder andere afhankelijk van het stadium van de ziekte, de aanwezigheid van een eventuele mantelzorger en het verloop van het ziekteproces.

Zorgverzekeraars willen dat wijkverpleegkundigen per cliënt aangeven in welke doelgroep hij hoort. “Een nieuw vinklijstje is geboren. Door dit beleid zal de registratielast voor verpleegkundigen toenemen”, zegt Anne Marie Vaalburg van V&VN. De beroepsvereniging pleit voor zinvolle registratie. Daarom is het ook voor ontwikkeling van de zorgprofielen, want extra registratie op uren of prestaties hoeft dan niet meer. Mocht het plan van de zorgverzekeraars toch doorgang vinden, dan wil V&VN dat een monitor goed bijhoudt wat het effect is van de extra registraties op het werk van de verpleegkundigen en verzorgenden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids