Normal_mailen__twitteren__whatsappen

Afgelopen weekend zou een arts van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gevoelige informatie van patiënten telefonisch hebben besproken in een volle trein. Medereizigers konden verschillende details horen over het medicijngebruik van patiënten, die met naam genoemd werden. De dochter van één van de reizigers meldde het voorval op Twitter. De acties van de vrouw én de arts roepen veel reacties op op social media. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Sommige Twitteraars vinden dat de arts voor de tuchtrechter moet komen te staan, maar anderen noemen de vrouw, Annemieke Trommel, die het voorval meldde een verrader. Zij is zelf verrast door sommige reacties, want ze is onder andere voor Nazi uitgemaakt.

Andere Twitteraars vinden de melding van de vrouw niet meer dan logisch, veel vinden het zelfs een herkenbare situatie. Jacqueline Postma heeft het zelf wel eens meegemaakt toen ze op de intensive care lag. “Een verpleegkundige besprak mij met haar vriendin. Ik heb er een klacht over ingediend”, zegt ze op Twitter. Er zijn ook mensen die vinden dat de vrouw in de trein de arts had moeten onderbreken. Zij vinden het niet netjes dat ze het gesprek van de arts zomaar afluisterde.

Afgelopen dinsdag heeft het UMCG contact gezocht met de vrouw en haar moeder. Deze zoekt op dit moment uit of het inderdaad een medewerker van het UMCG betreft. Het ziekenhuis laat weten dat dit soort voorvallen voldoende zijn om iemand voor het medisch tuchtcollege te dagen. Indien de arts gevonden wordt, zal deze in ieder geval nogmaals gewezen worden op het belang van privacybescherming. Verdere stappen moeten nog besproken worden, meldt het UMCG.

Door: Redactie Nationale Zorggids