Normal_rechtszaak__medisch__stethoscoop__hamer

De Duitse Klaus Ross die alternatieve behandelingen uitvoerde voor uitbehandelde kankerpatiënten, wordt niet vervolgd voor moord. Wel wordt hem dood door schuld ten laste gelegd. De arts gaf een aantal patiënten de glucoseblokker 3-BP, dat mogelijk leidde tot de dood van twee Nederlanders en een Belgische patiënt. Dit meldt NOS. 

Aanklager Axel Stahl zegt dat er tot op heden geen aanwijzingen zijn gevonden die de verdachte schuldig maakt aan moord. Het onderzoek is nog in volle gang maar de doodsoorzaak blijkt lastig vast te stellen. “Er is maar heel weinig bekend over de werking van 3-BP, daarom duurt het onderzoek zo lang”, zegt Stahl. Het onderzoek duurt al zeven maanden.

Veel Nederlanders die uitbehandeld waren voor kanker, zochten de hulp van Klaus Ross. De man gebruikte glucoseblokkers, die kankercellen zouden doden. Experts waarschuwden al voor het gebruik van het middel, dat alleen nog maar op proefdieren was getest. Hoewel de man het middel eerst via Duitse apothekers verkreeg, besloot hij later over te stappen op een poeder om zelf te mengen. Dit was goedkoper voor Ross. In het onderzoek wordt gekeken naar de dosis die Klaus Ross aan zijn patiënten gaf, de bereiding van het middel en of de poeder mogelijk vervuild was.

Het Duitse Ministerie heeft bevestigd dat de verdachte alleen dood door schuld ten laste wordt gelegd. Het kan nog maanden duren voordat alle onderzoeken afgerond zijn en de strafzaak tegen de alternatieve behandelaar van start kan gaan. De man werkte vanuit zijn Biologisch Kankercentrum in Bracht, vlak over de grens bij Venlo.

Door: Redactie Nationale Zorggids