Normal_tandarts_tandartsassistent

Tandartsassistenten willen dat er weer een cao komt. Dat blijkt uit een enquête van FNV Zorg & Welzijn. Ruim 94 procent antwoordde positief op de vraag of het van belang is dat er weer een cao komt. Er is sinds 2004 geen cao Tandartsassistenten meer, terwijl de beroepsgroep groeit en de behoefte aan assistenten in de komende jaren alleen maar toeneemt.

Van de respondenten geeft niemand aan een cao helemaal niet belangrijk te vinden. Slechts 4,5 procent vindt het een beetje belangrijk. Op de vraag of de assistenten een cao zo belangrijk vinden dat ze zich hiervoor in willen zetten zegt 24 procent volmondig ja. 68,3 procent overweegt het en slechts 8,6 procent vindt het geen issue.

Van de geënquêteerden geeft slechts 49,8 procent aan momenteel een loonsverhoging te ontvangen, 45,7 procent zegt dit niet te hebben ontvangen en 4,5 procent weet dit niet. Of er naast loon nog andere arbeidsvoorwaarden zijn toegekend, zegt 54,3 proxcent ja en noemt dan vooral verlof en vakantie en afspraken over werktijden. Slechts een enkeling ontvangt ook een eindejaarsuitkering (8,6 procent).

De FNV gaat samen met de assistenten de werkgevers stevig aan de tand voelen. "Het is niet meer van deze tijd dat binnen een beroepsgroep er zo veel werknemers zijn die al jaren geen salarisverhoging hebben ontvangen. En dit terwijl de kosten voor levensonderhoud zijn gestegen", zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. Nog dit jaar nodigt de FNV de tandartsassistenten uit om samen naar de mogelijkheden te kijken om tot een cao te komen. 

De FNV heeft de enquête uitgezet met als doel inzicht te krijgen in de kennis over de arbeidsvoorwaarden onder de tandartsassistenten. De resultaten geven een goed beeld van de wijze waarop met de arbeidsvoorwaarden binnen de tandartspraktijken wordt om gegaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids