Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

De FNV is blij dat minister De Jonge van Volksgezondheid de ouderenzorg zijn topprioriteit heeft gemaakt. De minister wil komende maanden een ‘pact voor de ouderenzorg’ sluiten met alle organisaties die met deze zorg te maken hebben. De FNV is van mening dat een goede cao een absolute voorwaarde is om de zorg aantrekkelijk te maken. Dat meldt de vakbond. 

FNV Zorg & Welzijnbestuurder John van Mullem: “De minister wil dat senioren al in 2018 gaan merken dat er meer medewerkers in verpleeghuizen zijn om hen te verzorgen. Dat is een mooi streven, want onderbezetting is een groot probleem.”

Hij vervolgt: “Maar dat los je niet op met een imagocampagne alleen. Nieuwe werknemers zullen snel weer vertrekken, als ze onder de huidige arbeidsvoorwaarden moeten werken. We hebben letterlijk met duizenden verzorgenden gesproken en zij geven allemaal aan, dat zij meer zekerheid en betere contracten willen.’

Per 1 januari wordt er 425 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de ouderenzorg. Met dat geld moeten vooral meer banen worden gecreëerd. De FNV vindt dat werkgevers dat geld moeten gebruiken om hun werknemers grotere contracten aan te bieden. De contracten van gemiddeld 18 uur zijn te klein om van te leven. Van Mullem: “Ik hoop dat de minister in het begrotingsdebat morgen duidelijk maakt waar het geld precies terechtkomt. Wat ons betreft, moet de beloning van de mensen op de vloer echt omhoog en de werkdruk omlaag. Personeelstekort kun je slim aanpakken door de contracturen uit te breiden. Werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen om te zorgen voor voldoende collega’s, tijd en waardering.”

Door: Redactie Nationale Zorggids