Normal_rss_entry-117703

Ongeveer dertig keer per dag krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, een bericht dat persoonlijke informatie in verkeerde handen is gekomen. In de eerste negen maanden van dit jaar ging het om 7436 meldingen van datalekken. Dat is ongeveer twee keer zo veel als in dezelfde maanden vorig jaar.

De Autoriteit weet niet of de stijging van het aantal meldingen ook betekent dat het aantal datalekken zelf is toegenomen. ''Er zijn ook lekken die niet gemeld worden. Dat is veel ernstiger, maar we weten niet hoeveel dat er zijn. We gaan er meer aandacht aan besteden dat mensen echt moeten melden. Het kan niet zo zijn dat organisaties die een lek wel melden een zondebok worden en organisaties die het niet melden ermee wegkomen'', aldus de Autoriteit donderdag na een bericht in Trouw.

De Autoriteit kan bij ernstige lekken een hoge boete opleggen, maar tot nu toe zijn er alleen waarschuwingen gegeven. ''Een boete is niet het doel, maar een middel. Als het wordt opgelost in het stadium van waarschuwingen, is er geen reden voor boetes'', zegt een woordvoerster.

Het aantal gemelde hacks is vrij laag. In 6 procent van de gevallen lekt informatie uit doordat iemand binnendringt in de computersystemen van een bedrijf of organisatie. Meestal gaat het mis wanneer iemand persoonsgegevens per ongeluk naar de verkeerde ontvanger stuurt. De meeste lekken treffen de sectoren gezondheid en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening. De gegevens die naar buiten komen, zijn vooral naam, adres, woonplaats, geslacht, geboortedatum en leeftijd.

Door: ANP