Logo_oncode-logo

Niet iedereen is even enthousiast over het nieuwe Oncode Institute, een samenwerkingsverband waarin een groep wetenschappers onderzoek doet naar kanker. Critici noemen de betrokken groep onderzoekers te beperkt en spreken zelfs van een vriendengroepje. Dat meldt het Financieele Dagblad. 

Volgens verschillende specialisten die niet bij het Oncode Institute zitten is de selectieprocedur selectief geweest. “Hoe zeg ik het netjes zonder tegen  zere benen te schoppen: de inbreng van de verschillende instituten is niet helemaal evenredig met de omvang en kracht van ieder instituut”, zegt Lukas Stalpers van de Nederlandse Vereniging voor Oncologie.

Oncologen willen het onderzoeksinstituut nog weleens vernoemen naar de initiatiefnemer: Hans Clevers and friends. Wetenschappers die meedoen kennen Clevers, hoogleraar en voormalig voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Samen met Hans Bos van het UMC Utrecht en René Bernards van het Nederlands Kanker Instituut (KNI) stelde hij de groep samen.

Het gaat zelfs zover dat sommige specialisten anoniem willen blijven, omdat ze vrezen voor ontslag of geen subsidie voor hun eigen onderzoek. Er wordt onder meer gesproken van nepotisme. Oncode Institute is op de hoogte van de onvrede en zal voortaan transparanter te werk gaan. Wetenschappers die dat willen kunnen zich dit jaar mogelijk nog bij het instituut voegen, omdat er ongeveer twintig plekken vrijkomen. Iedereen is vrij om zich aan te melden, maar de voorkeur gaat enigszins uit naar vrouwen en startende wetenschappers, om zo meer balans in de groep te brengen.

Tot nu toe zitten enkel wetenschappers van het NKI, UMC Utrecht, Hubrecht Instituut en Erasmus MC in de groep. Universitaire ziekenhuizen in Groningen, Maastricht of Amsterdam hebben geen wetenschappers mogen opsturen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids