Normal_spuit_medicijnen

MedEye, een systeem dat verpleegkundigen helpt bij het toedienen van medicatie en het voorkomen van medicatiefouten, heeft inmiddels meer dan een miljoen medicatietoedieningen gecontroleerd in Nederlandse en buitenlandse zorginstellingen. Daarvan bleken 13.000 gevallen een foutieve dosis te hebben op basis waarvan er geconcludeerd kan worden dat bijna 100.000 medicatiefouten voorkomen zijn. Dat meldt MedEye. 

Ziekenhuisapotheker Dr. Michiel Duyvendak werkt sinds 2014 met het systeem in het Antonius Ziekenhuis in Sneek: “Internationaal onderzoek heeft laten zien dat met barcode controle 50 procent van de toedienfouten voorkomen kan worden. Dit hebben we dan ook al in 2011 geïmplementeerd, maar voor de overige 50 procent waren we op zoek naar aanvullende technologieën die onze verpleegkundigen kunnen helpen bij deze complexe taken. MedEye biedt met de fotoherkenningshard- en software de juiste mogelijkheden. Samen ontwikkelen we nu ook voor high-risk medicatie geavanceerde ondersteuning zodat de kans op fouten maximaal verkleind wordt."

Het medicatieveiligheidssysteem van MedEye verifieert alle soorten medicatie op juistheid en helpt verpleegkundigen met een efficiënte en correcte registratie. In het specifieke geval van zogenaamde High Risk medicatie, waarvoor een dubbele controle is vereist, helpt het systeem zelfs om de tweede check uit te voeren, waarmee tijd en kosten worden bespaard. Het product van het gelijknamige bedrijf werd voor het eerst ziekenhuisbreed geïmplementeerd in 2016. Inmiddels heeft meer dan tien procent van alle Nederlandse ziekenhuizen voor het medicatieveiligheidssysteem gekozen.

Medicatieveiligheid is een belangrijk thema in de gezondheidszorg. Uit onderzoek blijkt dat medicatiefouten de meest voorkomende fouten zijn in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Voor een juiste toediening is een juiste medicatieopdracht van belang en sinds 2010 is elektronisch voorschrijven verplicht in Nederland. Een juiste medicatieopdracht is de eerste stap in medicatieveiligheid. Nu is het met MedEye ook mogelijk om verpleegkundigen te ondersteunen bij het toedienen, zodat de patiënt ook daadwerkelijk de juiste medicatie krijgt inclusief de juist dosering. 

Door: Redactie Nationale Zorggids