Normal_arts-man-betuurder-papier-werk

Als het aan Huisartsen Opleiding Nederland (HON) ligt, krijgen huisartsen in opleiding sneller een stageplek in de krimpgebieden van het land. Over een aantal weken moet duidelijk worden hoe dit precies gerealiseerd kan worden. Het doel is om krimpgebieden te voorzien van een nieuwe huisarts, die na de opleiding in het gebied werkzaam kan blijven. Dit meldt Leeuwarder Courant.

Kamerlid Aukje de Vries, afkomstig uit Friesland, trok aan de bel nadat zij melding kreeg van een van oorsprong Friese huisarts in opleiding. Hoewel Friesland gezien wordt als krimpgebied, mocht de student niet stage lopen in zijn eigen provincie. Het is bekend dat aankomend huisartsen regelmatig in het gebied blijven plakken na hun opleiding. Als het makkelijker is om een stageplek in zo’n krimpgebied te krijgen, kan dat nieuw personeel aantrekken.

Minister Bruins van Medische Zorg zegt dat HON bekijkt of het mogelijk is om overplaatsing naar krimpgebieden mogelijk te maken. Er wordt op dit moment gewerkt aan een plan hiervoor.

Door: Redactie Nationale Zorggids