MariekedeLorijn/Marsprine

Op 4 februari opent het Amsterdam Skills Centre (ASC) haar deuren. Het trainingscentrum biedt medisch specialisten en andere zorgverleners van over de hele wereld een innovatieve leeromgeving met twaalf hightech operatiekamers, operatierobots, virtual reality simulatoren en onderwijsfaciliteiten. Het ASC ontwikkelt snellere, veiligere en efficiëntere opleidingsmodules waarmee medisch specialisten in korte tijd (lastige) ingrepen onder de knie krijgen. Dit meldt Amsterdam UMC. 

Chirurgen en andere snijdende specialisten leren en trainen hun hele leven door. Een deel van hun opleiding en bijscholing vindt nu plaats tijdens hun reguliere werk. Dat vergt een lange tijd, en een chirurg moet vaak oefenen om zich een vaardigheid eigen te maken. Het skills centre biedt leergangen aan waarmee chirurgen aan waarmee chirurgen op een efficiënte manier kunnen worden getraind. Het ASC voorziet de leermethoden met oefenmateriaal, virtuele omgevingen en weefsel van overledenen die hun lichaam beschikbaar hebben gesteld aan de wetenschap. Zo kan vaker, sneller en efficiënter geoefend worden en kunnen snijdend specialisten hun training verkorten.

In de toekomst wil het ASC cursussen opzetten voor laag- en middeninkomenslanden, waar toegang tot goed medisch onderwijs nog minimaal is. Vijf miljard mensen hebben geen toegang tot basale chirurgische zorg, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het Amsterdam Skills Centre heeft tot doel een betaalbare en mobiele leeromgeving te creëren die overal ter wereld geïmplementeerd kan worden.

De oprichting van het Amsterdam Skills Centre is één van de eerste grote initiatieven van het onlangs gefuseerde Amsterdam UMC. Het heeft voor het opzetten van de faciliteit de handen ineengeslagen met Stryker, een internationaal medisch-technologiebedrijf. Stryker investeerde in het gebouw en leverde de apparatuur die gebruikt wordt voor de trainingen. Het ASC is gevestigd op het terrein van Amsterdam UMC, locatie AMC.

Door: Redactie Nationale Zorggids