Normal_gevangenis_cel

Behandelaars bij Fivoor, de in opspraak geraakte forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder, sturen hun patiënten niet zo snel meer op verlof. Michael P. verbleef in Fivoor ten tijde van de moord op Anne Faber. Dit jaar zijn zeker een viertal tbs’ers niet naar de kliniek teruggekeerd na hun verlof. Dit alles leidde tot onrust in de samenleving en met name in Den Dolder. Dit meldt de Volkskrant die hierover sprak met twee psychiaters. 

Nu behandelaars menen dat voorzichtigheid geboden is, overleggen en registreren ze dagelijks twee uur extra. Tijd die ook aan de patiënt besteed had kunnen worden, zegt psychiater Henrik Keijer tegen de Volkskrant. Bovendien werkt dit een terugkeer in de samenleving tegen. Minister Dekker voor Rechtsbescherming is juist voor deze extra controles. 
 
“We zien dat Fivoor de handschoen heeft opgepakt. De forensische psychiatrie zoekt constant naar een balans tussen zorg en veiligheid. Uit de rapporten over het detentieverloop van Michael P. bleek dat voorheen die balans te veel doorsloeg naar zorg, nu moet  daarin meer evenwicht worden gebracht”, aldus een woordvoerder van minister Dekker.
 
Patiënten hebben echter langzaamaan meer vrijheden nodig, om uiteindelijk te kunnen terugkeren in de samenleving. Nu die extra controles zijn ingesteld, is er minder speelruimte om deze vrijheden om te bouwen. Psychiater Keijer vindt dat je patienten hiermee moet laten oefenen. 

Door: Nationale Zorggids