Normal_doctors-office

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt instellingen in de jeugd- en gezondheidszorg dat er valse Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG’s) in de omloop zijn. Alle instellingen, maar ook detacherings- en uitzendbureaus, worden verzocht alleen originele VOG’s te accepteren en te controleren of er sprake is van vervalste verklaringen in de personeelsdossiers. Dit meldt IGJ. 

Onlangs ontving de inspectie signalen dat er valse VOG’s in de omloop zijn in de (jeugd)zorg. Vorige week nam een detacheringsbureau in de zorg contact op met de Justitiële Uitvoeringsdienst Toetsing, Integriteit en Screening (Justis). Justis screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af.

Reden voor het contact was dat het bureau vervalste VOG’s aantrof in de administratie. De verklaringen zijn aangevraagd voor het werken in de (jeugd)zorg. Het detacheringsbureau doet aangifte bij de politie en zet de medewerkers op non-actief. Justis doet in het geval van vervalste VOG’s ook altijd zelf aangifte.

Brancheorganisaties ingelicht 

IGJ heeft de brancheorganisaties Jeugdzorg Nederland, ActiZ, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Branchevereniging Kleinschalige zorg en de Zelfstandige Klinieken Nederland gevraagd hun leden hierover te informeren. De belangrijkste boodschap hierin is dat (jeugd)zorginstellingen en partijen die personeel leveren aan deze instellingen altijd een originele VOG moeten vragen.

VOG herkennen

Een originele VOG is te herkennen aan een rasterpapier met het blauwe Rijkslogo. Er staat een karakteristiek golvend watermerk op, er is een hologram zichtbaar en onder een uv-lamp verander het blauwe nummer in de rechterbovenhoek van kleur. 

Door: Nationale Zorggids