Normal_mbo__hbo__school__verpleging__verpleegkunde__leren

Meisjes kiezen binnen het mbo vaak voor een andere richting dan jongens. De helft van de meisjes en vrouwen tot 25 jaar in het mbo volgde in het studiejaar 2017/’18 een opleiding in de sector zorg en welzijn, bijvoorbeeld een opleiding tot verzorgende. Jongens kozen vooral voor opleidingen in de sector techniek (41 procent) of economie (38 procent). Dit meldt CBS. 

Na zorg en welzijn was economie ook onder meisjes populair, 30 procent van de meisjes koos voor deze sector. Een opleiding in de sector techniek werd door 12 procent van de meisjes gedaan. De sector landbouw was met 5 procent van de jongens en 6 procent van de meisjes het minst populair.

Vaak stapeling op mbo, vooral door meisjes

Jongeren tot 25 jaar stapelen veel binnen het mbo. Meisjes doen dit wat vaker dan jongens. Ook als ze met een mbo-2 of -3-diploma al een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt  hebben behaald, gaan veel mbo’ers door naar een mbo-opleiding van een hoger niveau. Na het behalen van een diploma op het tweede mbo-niveau tijdens het studiejaar 2017/’18, stroomde 64 procent van de meisjes tegenover 52 procent van de jongens door naar een hoger niveau.

Jongens en meisjes die al een mbo-3-diploma hebben stromen even vaak door binnen het mbo (39 procent). Meisjes stromen iets vaker dan jongens door naar een opleiding op mbo-4; jongens kiezen iets vaker voor een (andere) opleiding binnen mbo-3.

Van de meisjes met een diploma van de entreeopleiding stroomde 82 procent door naar een hoger mbo-niveau, bij de jongens was dat 74 procent. Een diploma van de entreeopleiding geldt niet als startkwalificatie. Het is dus ook de bedoeling om hierna nog door te gaan met een andere opleiding.

Door: Nationale Zorggids