Coronatesten thuiszorg en verpleeghuis: te weinig, moeizaam en traag

Het testbeleid in de wijkverpleging en in de verpleeghuizen komt maar moeizaam van de grond. Het algemene beeld uit de vele meldingen van verpleegkundigen en verzorgenden: er zijn te weinig tests, het duurt lang voor een aanvraag daadwerkelijk tot een test leidt, en het kost personeel grote moeite en soms overredingskracht om zich te kunnen laten testen. Dat stelt beroepsgroep V&VN.

Bovendien blijven er tekorten aan mondmaskers, schorten en andere beschermende middelen. Veel zorgmedewerkers voelen zich daardoor een potentiële "superverspreider" van het virus - onder kwetsbare patiënten, maar ook onder collega's en de eigen familie thuis.

'In de praktijk weinig te merken van ruimer testbeleid'

Vorige week kondigde het kabinet aan dat er veel meer en uitgebreider zou worden getest. In de praktijk merken verpleegkundigen en verzorgenden in met name de verpleeghuizen daar echter nog bar weinig van, zegt de V&VN. Mensen die aan de bel trekken geven onder meer aan dat GGD'en traag werken, dat leidinggevenden en bedrijfsartsen terughoudend zijn om te laten testen, of de - verruimde - richtlijnen voor testen niet lijken te kennen.

Stil drama in thuiszorg en verpleeghuis

Volgens de V&VN heeft zich in de wijkverpleging en verpleeghuizen een "stil drama" voltrokken: mensen moesten werken zonder beschermende middelen, moesten bij lichte klachten doorwerken, konden zich niet laten testen én kwamen over de vloer of aan het bed bij kwetsbare mensen. Bezoekers waren niet meer welkom maar wel bleven de zorgprofessionals aan het werk. "Hoewel die angst niet altijd serieus werd genomen, zien we nu dat er in verpleeghuizen veel meer besmettingen en doden zijn gevallen dan gedacht."

Lees hier het bericht op de website van V&VN. Hier vind je ook een meldpunt om zorgen, knelpunten, dilemma's en ideeën die te maken hebben met het coronavirus door te geven

Door: ANP