Ruim 180 zorgverleners bereid om op korte termijn hulp te bieden in Marokko

De Associatie Marokkaanse Artsen (AMAN) onderzoekt momenteel hoeveel zorgverleners hulp willen bieden in het aardbevingsgebied in Marokko en hoe ze dit kunnen vormgeven. Meer dan 180 artsen hebben laten weten op korte termijn naar het getroffen gebied te willen afreizen. AMAN heeft contact met de autoriteiten en hoopt ze snel mogelijk op een akkoord. Dit meldt NOS. 

Voorzitter Ali Lahdidioui zegt dat artsen en andere medische hulpverleners het liefst zo snel mogelijk heen willen, maar de artsenorganisatie wil bedachtzaam te werk gaan en medische hulp bieden die past. Het is daarnaast ook niet toegestaan om met een grote groep artsen zomaar naar Marokko te vertrekken. Daarom wachten ze op toestemming van de Marokkaanse autoriteiten.

Semi-acute hulp

Ondertussen is het artsencollectief samen met de Nederlandse Vereniging van Moslim Apotheker bezig de vergunningen aan te vragen en praktische zaken rondom medicatie en medisch materiaal te regelen. Ook doen ze een poging tot ondersteuning met acute traumazorg op afstand. Als de artsen akkoord krijgen, gaan ze waarschijnlijk semi-acute hulp verlenen. “Traumahulp, daar zijn de ziekenhuizen voor. Maar we weten ook, van eerdere rampen, dat er tekorten komen aan basisbehoeften: voedsel, hygiëne en water. Er is een groot risico op infecties en juist daarbij willen wij ondersteuning bieden.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky