zorgpremies eerder omlaag

AMSTERDAM - De Nederlandse zorgverzekeraars zijn niet eerlijk geweest in hun jaarcijfers. Acquisitiekosten werden onjuist weergegeven en eigen kosten werden geboekt als zorgkosten. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek dat is gelast door de ledenorganisatie VvAA. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens het BNR-debat 'De zorgverzekeraar regeert'.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Annalise Market Intelligence, blijkt met name op twee vlakken dat er verschillen zijn tussen het jaarverslag en de jaarstaat, het financiële plaatje dat aan De Nederlandse Bank wordt afgegeven. Organisatiekosten worden geboekt als schaden en dus als zorgkosten, waardoor de premies hoger uitvallen. Ook is er een verschil tussen acquisitiekosten (353 miljoen euro) en de post reclamekosten (58 miljoen).

Volgens Edwin Brugman, directeur kennismanagement van VvAA, wijst het onderzoek uit dat de huidige bereidwilligheid onder verzekeraars om premies te verlagen al jaren eerder had kunnen komen. Ook hekelt hij de houding van koepel Zorgverzekeraars Nederland, die geen openheid wil geven over de premiegelden die zij krijgen voor lobbywerk.

© Nationale Zorggids / Olof Venema