Fraude, valse aanvragen

DEN HAAG (Novum) - De Belastingdienst nodigt mensen met een hoger risicoprofiel die een toeslag aanvragen vanaf deze week uit voor een extra controle. Als ze niet aan de balie verschijnen krijgen ze geen toeslag. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) meldde dat dinsdag in de Tweede Kamer na een vraag over de fraude met toeslagen door Bulgaren.

De Tweede Kamer wil een debat met Weekers over die fraudezaak, die dit weekend naar buitenkwam. Weekers herhaalde dinsdag tijdens het vragenuurtje dat hij geschokt is door de fraude. KRO Brandpunt en RTL Nieuws berichtten zondag over Bulgaarse bendes, die in Nederland op grote schaal de boel oplichten met het onterecht aanvragen van toeslagen en uitkeringen. Ze zouden zelfs reizen naar Nederland organiseren om de fraude te regelen.

Weekers kondigde in de uitzending al aan extra controle te willen invoeren. Dinsdag kwam hij met concretere voorstellen. Naast de controle aan de balie wil Weekers ook kijken of mensen die voor het eerst een toeslag aanvragen, zoals nieuwkomers in Nederland, een tijdje moeten wachten voordat zij een toeslag kunnen krijgen. Ook wil hij bekijken of vraagtekens van de gemeente bij inschrijvingen beter kunnen worden gebruikt. "Als er bijvoorbeeld acht mensen op een kamertje wordt ingeschreven."

Weekers zegde in de Tweede Kamer toe zo snel mogelijk met een brief te komen over de maatregelen die hij wil nemen. De Kamer houdt begin mei een debat over de kwestie.

De Tweede Kamer heeft Weekers ook gevraagd om meer informatie over de manier waarop zijn ministerie op de hoogte is gehouden van de fraude door de bendes. RTL meldde maandag dat de Belastingdienst hier over allang van op de hoogte was, terwijl Weekers dat niet was. De staatssecretaris vertelde in de Kamer dat het probleem bij gemeenten en de regionale Belastingdienst inderdaad al sinds mei bekend was. Per jaar zijn er echter duizenden fraudegevallen, zei Weekers, die hij niet allemaal op zijn bureau krijgt. De Kamer wil voor woensdag hier toch een brief over.