Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

(Novum) - Tegen een voormalig directeur van een abortuskliniek in Den Haag is vrijdag 21 maanden cel geëist wegens zorgfraude en witwassen. Het Openbaar Ministerie eiste ook een boete van anderhalve ton tegen haar. Een medewerkster gaat als het aan justitie ligt een halfjaar de cel in. Tegen haar werd ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar geëist.

De abortuskliniek declareerde van 2007 tot 2009 meer zwangerschapsafbrekingen dan er werden uitgevoerd. Ook werden contante betalingen niet in de boekhouding opgenomen. Het is niet na te gaan waar dat geld is gebleven. Het totale fraudebedrag is zo'n 95 duizend euro.

Het onderzoek naar de fraude werd in 2010 ingesteld na een aangifte door de nieuwe directrice van de kliniek. De officier van justitie vindt dat de 75-jarige directrice en de 67-jarige medewerkster misbruik hebben gemaakt van hun positie en van het geld dat hun was toevertrouwd voor het verlenen van zorg.

Voor het onderzoek moest het medisch beroepsgeheim worden geschonden. Omdat alle administratie was vernietigd, moest een deskundige duizenden dossiers bekijken.

De Haagse rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.