Normal_zorgverzekeringen_verzameling

Steeds meer zorgverzekeraars sturen hun klanten naar gecontracteerde zorgverleners. Vooral Univé Zekur, Zilveren Kruis Achmea Beter Af Selectief en Menzis BudgetBewust doen dit. Met een budgetpolis kan een verzekerde zonder bijbetaling slechts bij een beperkt aantal ziekenhuizen terecht. Dat meldt Gezondheidsnet.

In totaal zijn er in Nederland zo’n 350 ziekenhuizen. Bij Menzis BudgetBewust heeft een verzekerde voor elf veelvoorkomende ziekenhuisbehandelingen alleen keuze uit een zogenoemd Topzorg-ziekenhuis. De klant heeft dus wel keuze, maar deze is beperkter. Mocht een klant er toch voor kiezen om niet naar een Topzorg ziekenhuis te gaan dan krijgt hij maar 60 procent van de geldende tarieven vergoed. Bij Zilveren Kruis Achmea Beter Af Selectief polis en TakeCareNow! kan een klant bij zo’n 31 ziekenhuizen terecht voor planbare, dus niet acute zorg. Gaat de klant naar een niet-gecontracteerde zorgverlener dan ontvangt hij een vergoeding van 70 procent van het gemiddelde Achmea-tarief. Klanten van Univé Zekur kunnen voor planbare zorg bij zestien ziekenhuizen terecht. Gaan ze toch naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis, dan moeten ze twintig procent van de rekening zelf betalen (tot maximaal € 500,- per verzekerde per kalenderjaar).

De budgetpolissen zijn een gevolg van het zorgakkoord dat de zorgverzekeraars met minister Schippers van Volksgezondheid hebben gesloten. Daarin hebben ze afgesproken om de hoge kosten in de zorg tegen te gaan door afspraken te maken met zorgverleners over de prijs. Dit betekent dat wanneer een patiënt niet naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, hij een gedeelte van de kosten zelf moet betalen. Zorgverzekeraars moeten op hun websites duidelijk melden welke zorgaanbieder wel of niet is gecontracteerd, evenals de hoogte van de vergoeding.

Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl zegt dat de zorgverzekeraars zich met deze zogenoemde selectiefpolissen richten op prijsbewuste en gezonde mensen, voor wie het niet zoveel uitmaakt naar welke zorgverlener ze gaan. 'Voor deze mensen is een budgetvariant misschien een goede optie. Toch is het belangrijk om goed te vergelijken, want er zijn ook nog steeds goedkope zorgverzekeringen zonder al te veel sturing zoals Ditzo, OHRA en Salland.'

© Nationale Zorggids