Normal_jogging_rennen_hardlopen

Verzekerden vinden het goed als zorgverzekeraars zich bemoeien met hun leefstijl, door het stimuleren van gezond eten en bewegen. Over een spaarsysteem met punten voor gezond gedrag zijn ze minder goed te spreken. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

De nadruk op preventie en een gezonde leefstijl lijkt toe te nemen in de gezondheidszorg en daarbuiten. Gezondere leefgewoonten, zoals niet roken, een gezonde voeding, regelmatig bewegen en matig alcoholgebruik kunnen helpen bij het voorkomen of uitstellen van ziekten. Een gezonde leefstijl vergroot over het algemeen de levensverwachting en het aantal gezonde jaren. Het ministerie van VWS denkt dat zorgverzekeraars een rol kunnen spelen in het stimuleren van een gezonde leefstijl. Preventie kan interessant zijn voor zorgverzekeraars omdat het gezondheidswinst kan opleveren voor verzekerden, waardoor over een langere periode de kosten lager kunnen zijn. Hiervoor is echter nog geen bewijs.

Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat ongeveer tachtig procent van de ondervraagde verzekerden welwillend reageert op het idee van zorgverzekeraars die gezond gedrag stimuleren. Veel verzekerden vinden ook dat mensen die ongezond leven meer moeten betalen voor hun zorgverzekering. De meeste verzekerden (86 procent) zijn het er echter niet mee eens dat mensen met een slechte gezondheid meer moeten betalen voor hun zorgverzekering. NIVEL-programmaleider Judith de Jong: 'Mensen die chronisch ziek zijn kunnen vaak zelf hun situatie niet veranderen en hebben hulp nodig. Met hen zijn verzekerden wel solidair, maar met mensen die ongezond gedrag vertonen minder. Dit roept een belangrijke ethische discussie op, want is het onderscheiden van groepen mensen die zich gezond en ongezond gedragen überhaupt mogelijk? En is dat niet stigmatiserend en een inbreuk op de privacy? Voorlopig zal het debat over de invloed van de zorgverzekeraar op gezond gedrag nog niet ophouden.'

Over een mogelijk spaarsysteem met punten voor gezond gedrag, zoals niet roken of voldoende bewegen met als beloning een kookboek, wellness arrangement of zelfs vermindering van het eigen risico, zijn verzekerden minder positief. Verzekerden met een goede gezondheid zijn nog het meest in voor zo’n spaarsysteem. Voor het onderzoek vulden 1242 verzekerden van de coöperatie VGZ een online vragenlijst in.

© Nationale Zorggids