Normal_zorgverzekeringen_verzameling

Zorgverzekeraars worden nauwelijks geprikkeld om in actie te komen tegen wanbetalers, omdat zij worden gecompenseerd door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) wanneer verzekerden hun premie niet betalen. Dat meldt Zorgvisie.

Volgens woordvoerder Michiel Geldof van het CVZ kunnen zorgverzekeraars momenteel zelf kiezen hoeveel moeite zij doen om wanbetalers alsnog te laten betalen. 'Na zes maanden niet betalen, komen de wanbetalers in een regeling bij het CVZ en dan worden verzekeraars gecompenseerd. Zorgverzekeraars die niet in actie treden tegen de wanbetalers, hebben dus relatief weinig last van de groep.'

In Nederland zijn 315.000 mensen die hun zorgpremie niet betalen. Dit aantal blijft al jaren gelijk. Toch is het geen vaste groep: maandelijks komen er 10.000 bij en gaan er 10.000 af. Wel is er een groep van 120.000 structurele wanbetalers die sinds de invoering van de wanbetalersregeling niet of nauwelijks hun zorgpremie hebben betaald. Sinds de invoering van deze regeling in 2009 is de schuld door niet betaalde premies opgelopen tot bijna een miljard en groeit deze jaarlijks met 20 miljoen euro.

Inmiddels liggen er plannen in de Kamer om de wanbetalerswet aan te passen zodat verzekeraars eerder actie ondernemen en wanbetalers geprikkeld worden om toch te betalen. Een woordvoerder van VWS laat weten dat het aan de Kamer is om de behandeling op de agenda te zetten.

© Nationale Zorggids