Normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

(Novum) - Zorginstellingen dreigen in een onwerkbare situatie terecht te komen. Daarvoor waarschuwen zorgbestuurders in Het Financieele Dagblad van woensdag. De zorg komt door onduidelijkheid over de uitbetaling van declaraties. Ook de toenemende bureaucratie en het uitblijven van een handtekening onder jaarrekeningen dreigen zorginstellingen lam te leggen.

Vorige maand werd bekend dat accountants niet jaar niet van plan zijn hun goedkeuring te geven aan de jaarrekeningen van de Nederlandse ziekenhuizen. Hierdoor zijn financiers terughoudend met het afgeven van leningen, schrijft de zakenkrant.

De zorginstellingen klagen er daarnaast over dat ze worden geconfronteerd met verschillende behandelingseisen per zorgverzekeraar. Soms worden die pas achteraf vastgesteld. Deze onduidelijkheid is er ook mede de oorzaak van dat de accountants hun fiat voor de boeken niet willen geven.

Zorgverleners moeten daarnaast met steeds meer verzekeraars apart onderhandelen. "Bij elkaar bevatten die contracten zo'n driehonderd regels die grotendeels ook nog eens van elkaar verschillen", klaagt Sjef Czyzewski van de Rotterdamse zorgverlener Antes in de krant. "De regelgeving is geëxplodeerd. Mijn mensen kunnen hun werk niet meer uitvoeren."