Normal_geld_munt_1_euro

Het CDA heeft het kabinet om opheldering gevraagd over de stijging van de zorgpremie in het komende jaar. Het Centraal Planbureau (CPB) meldde dinsdag dat de zorgpremie volgend jaar gemiddeld met 144 euro zal stijgen, terwijl het kabinet volgens het CDA uitgaat van een stijging van twintig euro. Dat meldt Skipr.

Een woordvoerder van minister Edith Schippers heeft meteen laten weten dat dit laatste niet klopt. De genoemde twintig euro is het gevolg van de overheveling van de langdurige zorg (AWBZ) naar de Zorgverzekeringswet. Deze stijging wordt opgevangen door een tijdelijke aanvullende bijdrage van het rijk aan het Zorgverzekeringsfonds (Zvf), die in de komende jaren zal worden afgebouwd.

Over de rest van de mogelijke stijging is nog veel onzekerheid. Volgende de woordvoerder van Schippers zijn de schattingen van het CPB zeer prematuur. Het zijn uiteindelijk de zorgverzekeraars die de hoogte van de premie bepalen. Het is mogelijk dat de premies omhoog zullen gaan als gevolg van de stijgende zorgkosten. De zorgverzekeraars maken de hoogte van de zorgpremie bekend op uiterlijk 19 november.

© Nationale Zorggids