Logo_logo_achmea__nieuw_

(Novum) - Achmea heeft vorig halfjaar een verlies van 58 miljoen euro geleden, als gevolg van afschrijvingen en reorganisatiekosten. Zonder die eenmalige uitgaven deed de Nederlandse verzekeraar het echter ruimschoots beter dan vorig jaar. De operationele winst steeg met zeventig procent naar 142 miljoen euro, zo maakte Achmea donderdag in zijn cijfers bekend.

Het bedrijf achter onder meer Centraal Beheer en Interpolis kondigde eind vorig jaar aan op grote schaal te gaan reorganiseren. Daarbij gaan vierduizend banen verloren, ongeveer twintig procent van het totale personeelsbestand. In de eerste zes maanden van dit jaar koste die reorganisatie 45 miljoen euro, aldus het concern.

Daarnaast moest Achmea afschrijven op pensioendienstverlener Syntrus en zijn Russische verzekeraar Oranta. Dat leverde het bedrijf een kostenpost van 142 miljoen euro op. Door de twee tegenvallers kwam Achmea netto in het rood uit, terwijl vorig jaar nog een winst van 123 miljoen euro werd geboekt.

De inkomsten van Achmea stegen echter, met bijna twintig procent naar 12,9 miljard euro. Die toename is vooral te danken aan de inkomsten uit beleggingen, want aan verzekeringspremies verdiende het bedrijf juist drie procent minder. De kosten stegen echter nog harder dan de omzet, met twintig procent.

Ondanks het verlies blijft de financiële positie van Achmea evenwel op peil, zo stelt topman Willem van Duin in een toelichting op de cijfers. De kapitaalpositie van de verzekeraar is namelijk nog altijd 'zeer gezond'. Van Duin ziet die uitspraak bevestigt door de rating A+ die Achmea van kredietbeoordelaar Standard & Poor's meekreeg.