Normal_brief_geld_vijftig
De komende drie maanden worden de declaraties van houders van een persoonsgebonden budget (pgb) uitgekeerd, ook als de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het papierwerk nog niet heeft geregeld. Dit heeft de Tweede Kamer op dinsdag besloten. Pgb-houders moeten sinds dit jaar toestemming hebben van de SVB voor ze kunnen declareren. De SVB kan de administratieve last echter niet dragen, waardoor uitbetalingen uitbleven. Dit meldt de NOS. 
 
Op dinsdag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met het voorstel om de noodmaatregel de komende drie maanden te hanteren. De noodmaatregel werd vorige week door staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) in het leven geroepen en houdt dus in dat mensen met een persoonsgebonden budget hun declaratie op kunnen sturen terwijl deze nog niet goedgekeurd is door de SVB. 
 
Sinds het begin van 2015 moeten pbg-houders voordat ze kunnen declareren hun 'zorgovereenkomst' naar de Sociale Verzekeringsbank toesturen voor goedkeuring. De SVB kon de administratieve druk echter niet dragen en het gevolg was dat declaraties over januari in veel gevallen niet uitbetaald werden. Op woensdag bood Van Rijn zijn excuses al aan voor de gang van zaken. Op dinsdag stemde een ruime Kamermeerderheid dus in met de oproep van GroenLinks en D66 om de soepele opstelling bij de afhandeling van de pgb's drie maanden te laten duren. De pgb-houders, zo stelden Kamerleden Ellemeet en Dijkstra, zijn nu het meest gediend met duidelijkheid over de uitbetaling. 
 
© Nationale Zorggids