Normal_copyright_stockfreeimages_medicijnen_pillen_medicatie

(Novum) - De vrees dat meer patiënten een maagbloeding hebben gekregen is niet uitgekomen. Sinds 2012 wordt er bezuinigd op de vergoeding van maagzuurremmers. Daardoor werd gevreesd dat meer patiënten een maagbloeding zouden krijgen. Het aantal maagbloeding is echter gedaald, zo meldt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) donderdag aan de Tweede Kamer. 

In de brief die de minister naar de Tweede Kamer stuurde, staat dat het aantal maagbloedingen in Nederland met 29 procent is gedaald, van ruim 5800 in 2010 tot 4118 in 2013. Ook blijkt dat meer patiënten met een verhoogd risico op maagbloedingen maagzuurremmers zijn gaan gebruiken.

Schippers liet NIVEL en TNS NIPO kijken naar de gevolgen van de maatregel waarbij alleen patiënten die langer dan een halfjaar maagzuurremmers moeten gebruiken de middelen nog vergoed krijgen. De bewindsvrouw deed dat omdat Tweede Kamerleden bang waren dat de maatregel zou leiden tot meer maagbloedingen. De ingreep bespaart volgens Schippers elk jaar ongeveer 25 miljoen euro.