Normal_copyright_stockfreeimages_ouderen_bejaarden_cursus_computer_computeren

Omdat de zorgvraag de komende jaren flink gaat veranderen, gaat de zorg in Zeeland flink op de schop. De burger krijgt een grotere rol, zorgaanbieders gaan meer samenwerken en er komt schaalvergroting. Dat staat in de visie van de commissie Toekomstige Zorg Zeeland dat zij in opdracht van zorgverzekeraar CZ heeft uitgevoerd, meldt Skipr. 

De komende tien jaar zal het aantal 65-plussers flink toenemen, terwijl er minder mensen worden geboren. Daarom zal er een verschuiving in de zorgvraag optreden. Daarnaast hebben ziekenhuizen te maken met concurrentie van omliggende ziekenhuizen uit bijvoorbeeld België. 

Een belangrijke pijler in het advies van de commissie is de zorgbehoefte van de burger. "Om deze behoeften te inventariseren hebben 125 bewoners uit een aselecte steekproef van de CZ verzekerden tijdens een conferentie op zaterdag 30 mei 2015 hun input gegeven op deze vraag", stelt de commissie. "De Zeeuw draagt eigen verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen gezondheid en investeert in gezonde leefstijl en preventie.

"Voor de organisatie van gezondheid is het van belang dat de betrokkenheid van de inwoners hoog is. Deze betrokkenheid betekent dat de inwoners eigen verantwoordelijkheid hebben en zelf initiatieven ontplooien om zichzelf en de omgeving gezond te houden. Dit kan juist buiten het formele circuit van zorg plaatsvinden." De commissie wil verder dat er zo weinig mogelijk institutionele regie wordt gevoerd, omdat het van belang is dat er ruimte komt voor individuele initiatieven van inwoners.

© Nationale Zorggids