Normal_gesprek

De regeringspartijen PvdA en VVD pleiten voor meer ruimte voor de wat langere gesprekken tussen arts en patiënt, voordat wordt overgegaan tot operatie. Zorgverzekeraars zouden deze gesprekken moeten vergoeden. Dat meldt De Telegraaf.

PvdA en VVD zullen zich hiervoor sterk maken in het debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid dat vandaag gepland staat. Op dit moment krijgen ziekenhuizen behandelingen en operaties vergoed van de zorgverzekeraar, maar dat geldt niet voor een langer gesprek. Alleen een gesprek bij een terminaal zieke patiënt geldt wel een vergoeding.

Een kort gesprek wordt vergoed, maar kost het meer tijd dan zijn de kosten voor het ziekenhuis. “We moeten ons niet langer laten gijzelen door het systeem dat 'zo snel mogelijk opereren' stimuleert, maar de patiënt en de arts zelf weer leidend te laten zijn bij de vraag welke zorg het beste past'', zegt Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA).

De VVD is het daarmee eens. "Het is belangrijk dat mensen zelf de regie kunnen houden, in overleg met hun arts. Dat moet net zo normaal worden als het opnemen van de bloeddruk'', aldus Kamerlid Leendert de Lange.

© Nationale Zorggids