Normal_copyright_stockfreeimages_zwangerschap_zwanger_controle

Middels een nieuwe brandbrief roepen alle grote Nederlandse vrouwenorganisatie minister Schippers op om de geboortezorg anders in te vullen dan slechts een nieuwe manier van zorginkoop te introduceren. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is bezig met een beleidsregel waarin een nieuw integraal geboortezorgtarief wordt vastgesteld met de intentie om keuzevrijheid te garandereren. Echter voldoet het huidige voorstel niet, het voorziet geen garantie van keuzevrijheid. Dat meldt het Proefprocessenfonds Clara Wichmann. 

De door de NZa opgestelde beleidsregel geeft zorgverzekeraars het recht om gebooortezorg integraal in te kopen, waardoor het maatwerk verloren dreigt te gaan. De garantie van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen tijdens de zwangerschap  en bevalling moet gegarandeerd worden, zeggen de vrouwenorganisaties.

Eind januari stuurde Clara Wichmann, namens een groep vrouwenorganisaties, ook een brandbrief waarbij ze de minister opriepen tot heroverweging van de geboortezorg. Toen vreesden ze al voor het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw als de geplande hervormingen doorgang zouden vinden. Met de nieuwe brief hopen de organisaties de minister over te kunnen halen om de veranderingen in de geboortezorg te heroverwegen.

De brief is ondertekend door Proefprocessenfonds Clara Wichmann, Kennisinstituut Atria, Nederlandse Vrouwenraad, WOMEN Inc., Wo=men Dutch Gender Platform, Rutgers en Stichting Geboortebeweging.

©Nationale Zorggids