Normal_alzheimer_dementie

Voorlopig vinden er geen ingrijpende wijzigingen plaats om casemanagement dementie te redden. Zodra het op te stellen spoedplan gereed is, worden vervolgacties genomen. Dit hebben zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen afgesproken. In afwachting van het plan mogen cliënten hun aanspraak op casemanagement niet kwijtraken. Dat meldt Nursing.

Toch zijn de nieuwe afspraken geen garantie dat er niet nog meer banen verloren gaan, meer casemanagers kunnen hun baan dit jaar verliezen. “Zorgorganisaties kunnen ook ervoor kiezen de taken door wijkverpleegkundigen of andere zorgverleners via de gemeente te laten uitvoeren”, zegt bestuurder van Branchebelang Thuiszorg (BTN) Hans Buijing. Hoewel het positief nieuws is dat er nog geen ingrijpende veranderingen komen, garandeert dat het voorbestaan van de casemanager niet. 

Voorheen werd casemanagement ingekocht door zorgkantoren, sinds vorig jaar wordt het geregeld via de Zorgverzekeringswet (Zvw) onder de noemer wijkverpleging en zijn de casemanagers afhankelijk geworden van de inkoop van zorgverzekeraars. Sindsdien is de bekostiging ervan versnipperd. Alzheimer Nederland trok onlangs aan de bel, want de mensen die willen gebruikmaken van casemanagers dementie blijven groeien. Sommige mensen zijn hun dementiezorg helemaal kwijtgeraakt.

Zorgaanbieders hebben ieder een eigen manier om het probleem op te lossen. Sommige aanbieders bieden helemaal geen casemanagement meer, en op andere plekken is het er nog wel, maar zijn ze eigenlijk boventallig en is er onvoldoende geld voor beschikbaar. Een toenemend aantal organisaties zorgen ervoor dat hun wijkverpleegkundigen de taken van een casemanager overnemen. Zo raken wijkverpleegkundigen steeds meer overbelast. “Om casemanagement dit jaar op het huidige peil te houden, gaan zorgorganisaties op lokaal niveau samenwerken en bijvoorbeeld casemanagers onderling uitruilen”, aldus Buijing. Zorgverzekeraars moeten zich hierbij aansluiten door op regionaal inkoop te doen en daarover afspraken te maken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids