Normal_bureaucratie_medisch_zorg_administratie_rekening

Volgens bestuursvoorzitter Meindert Schmidt van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) geeft de openbaarmaking van de ziekenhuistarieven de patiënt slechts de mogelijkheid om in te zien hoe ingewikkeld de financiering van ziekenhuiszorg is. De gepubliceerde tarieven staan los van de kostprijs. Bovendien kunnen patiënten pas echt ziekenhuizen vergelijken als alle prijzen bekend zouden zijn, aldus de bestuursvoorzitter. Dat meldt ZGT.

“De openbaarmaking van tarieven is een mooie stap, als het patiënten helpt appels met appels te vergelijken. Dat is op dit moment helaas niet het geval”, zegt Schmidt in een bericht op de website van ZGT. Het stelt de patiënt slechts in staat om het ingewikkelde systeem van financiering in te zien. De door CZ gepubliceerde tarieven staan los van de daadwerkelijke kostprijs van een behandeling in een ziekenhuis. De ingewikkelde kostenstructuur maakt duidelijk dat deze achterhaald is en vastloopt. “Een hoop regels en bureaucratie waar niemand beter van wordt.”

Volgens Schmidt wil CZ met de bekendmaking er slechts voordeel uit halen in de aanloop naar de campagnes van de zorgverzekeraars die in september van start gaan. Maar de mens, de consument, is er niet mee geholpen, meent hij.

Jaarlijks spreken ziekenhuizen en zorgverzekeraars een budget af. Dit budget wordt gevuld met tarieven, waardoor de tarieven per ziekenhuis niet overeenkomen. Maar een tarief voor een behandeling zegt niets over de kostprijs. Want het kan namelijk zo zijn dat een ziekenhuis voor dezelfde behandeling een ander tarief hanteert bij een andere zorgverzekeraar. Voordat daadwerkelijke transparantie is bereikt moeten alle prijzen bekend zijn, waarin bovendien de kostprijs en tarief aan elkaar zijn verbonden. Dan pas kan de patiënt goed vergelijken, goed informeren en een weloverwogen keuze maken voor zorgverzekeraar en ziekenhuis. 

Door: Redaciie Nationale Zorggids