Logo_nationaal-zorgfonds-logo

Meer dan 100.000 Nederlanders hebben inmiddels hun steun betuigd aan het Nationaal Zorgfonds. De initiatiefnemers vinden de zorg in Nederland veel te duur en willen één zorgfonds waaruit alle kosten worden betaald. Onder andere 50PLUS, FNV Zorg en Welzijn en Omroep Max steunen het plan van de SP. De marktwerking zou opgeheven worden, waardoor de zorg goedkoper wordt voor de Nederlander. Dit meldt Skipr.

De petitie is al door ruim 100.000 mensen ondertekend, wat betekent dat er draagvlak onder de bevolking is om het zorgstelsel te hervormen. De huidige vorm, waar verschillende zorgverzekeraars de tarieven vaststellen, werkt volgens de SP niet goed genoeg. Het beloofde resultaat van marktwerking blijft uit en de zorg in Nederland wordt duurder. Het invoeren van een Nationaal Zorgfonds kan volgens de politieke partij ervoor zorgen dat de zorgkosten omlaag gaan en dat het eigen risico wordt afgeschaft.

Cobie Groenendijk, psychiater en ambassadeur van het Nationaal Zorgfonds is blij met de belangstelling van de Nederlandse bevolking. Volgens haar zien steeds meer mensen in dat de belofte van goedkopere zorg door concurrentie niet waargemaakt kan worden. “Het is tijd voor een alternatief. Van concurrentie naar samenwerking.”

Niet iedereen verwelkomt de plannen met open armen. Volgens berekeningen van het Centraal Plan Bureau (CPB) kost het afschaffen van zorgverzekeraars ongeveer zes miljard euro. Ook zorgeconoom Michiel Verkoulen ziet niets in de plannen. Hij denkt dat wanneer één partij als zorginkoper functioneert, deze te veel macht naar zich toe kan trekken.

Door: Redactie Nationale Zorggids