Normal_factuur_rekening_betaling_betalen

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid laat in antwoord op Kamervragen weten dat het declaratiegedrag van de vooralsnog anonieme zorginstelling gerechtvaardigd is. De zorginstelling declareerde zorg en verpleging van een terminale patiënt. Volgens familie van de betrokkene werd voor persoonlijke verzorging 225 euro per uur in rekening gebracht en 350 euro per uur voor verpleging, zo staat in een Kamerbrief.

Volgens Van Rijn is er sprake van een misverstand. De zorginstelling heeft afspraken gemaakt met de zorgverzekeraar om de geleverde zorg in eenheden van vijf minuten te declareren. De familie van de betrokkene lijkt deze eenheden te hebben aangezien voor minuten. Uitgaande van declareren op basis van vijf minuten is het bedrag voor verzorging 45 euro per uur in plaats van 225 euro en wordt er 70 euro per uur in rekening gebracht in plaats van 350 euro. Deze gegevens komen overeen met de door de zorginstelling aangeleverde gegevens.

Van Rijn stelt op basis van gegevens van de zorgverzekeraar, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de zorginstelling zelf vast dat de gehanteerde bedragen in lijn zijn met de bedragen die zijn afgesproken met de zorgverzekeraar. Ook de verzekeraar zelf concludeert dat er sprake is van een misverstand. “Het aantal gedeclareerde uren zorg komt volgens de zorgverzekeraar overeen met het aantal uren zorg wat volgens de familie van de betrokkene is verleend. De declaraties worden daarom als gerechtvaardigd beschouwd”, aldus Van Rijn in de Kamerbrief. Ook de NZa staat achter dit oordeel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids