Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Een patiënt moet inzage in zijn medisch dossier door de zorgverzekeraar kunnen weigeren, vindt Patiëntenfederatie Nederland. Minister Schippers wil samen met een meerderheid van de Tweede kamer dat zorgverzekeraars inzage krijgen in dossiers voor fraudeonderzoek. Hier is de Patiëntenfederatie het niet mee eens, een patiënt moet kunnen weigeren en bovendien zelf betrokken worden bij fraudebestrijding. Dat meldt Patiëntenfederatie Nederland. 

“Wij hebben onderzoek gedaan waaruit blijkt dat patiënten vooraf willen worden geïnformeerd. En ze willen het recht krijgen om inzage te weigeren. Patiënten werken graag mee aan fraudeonderzoek, maar dat hoeft niet per se door inzage in het dossier”, zegt Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie. Achteraf informeren is daarbij niet voldoende. De belangenbehartiger wil dat patiënten serieus genomen worden in de strijd tegen fraude.

Afgelopen donderdag vergaderde de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van minister Schippers en de betrokkenheid van zorgverzekeraars. In hoofdlijnen krijgt de minister steun voor haar wetsvoorstel, echter staat de rol van de zorgverzekeraars nog niet vast. Morgen stemt de Kamer over het wetsvoorstel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids