Logo_acm

In navolging van de Consumentenbond wil ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat zorgverzekeraars de tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaarmaken. Volgens de autoriteit is het de verantwoordelijkheid van de verzekeraars en niet de ziekenhuizen om consumenten inzicht te geven, omdat zij overeenkomsten hebben met verschillende ziekenhuizen. Bovendien brengen zij de behandelingen via het eigen risico in rekening bij de verzekerde. Dat meldt ACM.

Juist de zorgverzekeraar moet de tarieven bekendmaken, omdat het risico bestaat dat er verstoring optreedt bij de jaarlijkse onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars als de ziekenhuizen de prijzen openbaar maken. Ziekenhuizen moeten met elkaar kunnen blijven concurreren, op prijsniveau, kwaliteitsniveau en op service.

De autoriteit vindt het belangrijk dat consumenten weten wat de ziekenhuistarieven zijn omdat zij de behandeling betalen tot aan de eigen risicogrens. “De keuze voor het ene of het andere ziekenhuis voel je in je portemonnee”, zegt ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn. Echter gaat het niet alleen om de prijs. De kwaliteit van een behandeling is even belangrijk. 

In oktober organiseert het ministerie van Volksgezondheid een bijeenkomst met experts op het gebied van transparantie, waar ook de Nederlandse Zorgautoriteit en ACM bij aanwezig zijn. Komend najaar laat de minister de Tweede Kamer weten wat de uitkomsten van de bijeenkomst zijn en wat haar beleidsconclusies zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids