Normal_edith_schippers__3_

Minister Schippers van Volksgezondheid vindt dat alle zorgtarieven openbaar gemaakt moeten worden. In een brief aan de Tweede Kamer pleit ze voor inzicht voor patiënten en verzekerden in alle informatie die van belang kan zijn voor het kiezen van een behandeling in een ziekenhuis. Het is de bedoeling dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dit gaat afdwingen bij ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Dat meldt de Volkskrant. 

Op dit moment heeft alleen de MC Groep, met ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten, de tarieven voor medische behandelingen openbaar gemaakt. Aan de kant van de zorgverzekeraars is CZ de eerste die de tarieven van verschillende ziekenhuisbehandelingen publiceerde. Bij CZ ging het alleen om tarieven die de patiënt zelf moet betalen (onder het eigen risico).

Schippers hecht sterk aan de transparantie van de kwaliteit en prijs van de ziekenhuiszorg. Patiënten hebben binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw) de vrijheid om een zorgaanbieder te kiezen die bij hun wensen en behoeften past. “Om deze keuzemogelijkheden effectief in te kunnen vullen, dienen patiënten goed inzicht te hebben in de gevolgen van een behandeling op het gebied van zowel de kwaliteit als de prijs van de zorg”, aldus Schippers in haar brief aan de Tweede Kamer. 

Door: Redactie Nationale Zorggids