Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Nederlanders die dit jaar willen overstappen naar een andere zorgverzekeraar, weten vaak nog niet welke zorg ze bij wie vergoed krijgen. De grote verzekeraars van ons land hebben nog lang niet alle zorgcontracten met zorgaanbieders rond, waardoor niet duidelijk is welke zorg waar vergoed wordt. Dit meldt nieuwssite NU.nl die hier navraag naar deed. 

De Consumentenbond drong er vorig jaar al op aan dat zorgverzekeraars hun contractering eerder rond krijgen, maar vooralsnog is er geen verbetering in zicht. Bij VGZ zijn de onderhandelingen in volle gang, net als bij Menzis, CZ en Zilveren Kruis. Hoewel hier en daar een contract is ondertekend, zijn er ook nog genoeg onderhandelingsgesprekken gaande. Om hoeveel lopende gesprekken het gaat, zegt niemand.

'Zorgaanbieder speelt ook een rol in het proces'

Volgens een woordvoerder van Zilveren Kruis is het echt niet alleen te wijten aan de verzekeraars, maar spelen zorgverleners ook een rol in het contracteringsproces. Zilveren Kruis geeft haar verzekerden de mogelijkheid om via de mail een update te krijgen over een gemaakte afspraak met een bepaalde zorgaanbieder. 

Deadline noodzakelijk 

De Consumentenbond laakt vooral het vermogen van verzekeraars om een deadline uit te spreken. Het risico is dat verzekerden in 2020 een niet-gecontracteerde zorgverlener hebben, waardoor zij slechts een deel van de zorg vergoed krijgen. Als het aan de bond ligt, komt er een wettelijke sluitingstermijn, net als voor de bekendmaking van de zorgpremies. Het liefst zouden contracten op dezelfde dag als de premie bekendgemaakt moeten worden. 

Door: Nationale Zorggids