Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Zorgverleners en ziekenhuizen hebben moeite met de wijze waarop zorgverzekeraar VGZ onderhandelt over de zorgcontracten voor 2020. Waar de meeste verzekeraars nog enige flexibiliteit tonen, doet VGZ dat niet, vinden ze. De zorgverzekeraar oefent flinke druk uit op de zorg om de prijs te kunnen drukken. Dit meldt NRC. 

Niet alleen Ikazia en Parnassia hebben het zwaar met VGZ, ook een ziekenhuis in het noorden van het land zegt problemen te hebben met de onderhandelingswijze van de verzekeraar. “Ze draaien cold turkey aan de geldknop.” Waar andere verzekeraars flexibel zijn en openstaan voor dialoog, is VGZ dat niet.

Uitgeperst als citroenen

Ook ggz-instellingen, huisartsen en andere zorgaanbieders vinden VGZ weinig flexibel en vooral dominant. Zoals een ziekenhuisdirecteur het beeldend zegt: “We worden uitgeperst als citroenen.” Volgens hem is de instelling van de zorgverzekeraar: het kan prima met minder. De directeur snapt dat de beheersing van zorgkosten noodzakelijk is, maar vreest voor onrealistische omzetplafonds.

Geen contract

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten overweegt de optie om geen contract meer aan te gaan met VGZ. De directeur van het ziekenhuis wil goede zorg kunnen blijven leveren en een te laag budgetplafond houdt dat tegen. VGZ biedt zorginstellingen om een patiëntenstop in te stellen, maar dan kunnen mensen er niet meer terecht. Het Groningse UMCG heeft ook nog geen contract en vraagt zich af of dat nog komt, net als revalidatiecentrum Roessingh in Enschede en ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Ongelijkwaardig contact

Huisartsen staan er hetzelfde in: de verzekeraar denkt niet mee. “Als een huisarts een probleem heeft, bijvoorbeeld dat andere huisartsen in een dorp stoppen, is er vaak geen gelijkwaardig contact met VGZ mogelijk. De verzekeraar heeft zoiets van: los het maar op”, zegt Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LHV). 

Door: Nationale Zorggids