Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland heeft zich bij het Zinnige Zorg alliantienetwerk van zorgverzekeraar VGZ gevoegd door een 3-jarige overeenkomst te tekenen. De verzekeraar werkt al jaren me ziekenhuizen een ggz-instellingen aan Zinnige Zorg. Buurtzorg is de twee thuiszorgorganisatie die zich bij de alliantie aansluit. Dit meldt VGZ. 

Nederland vergrijst en het aantal zorgmedewerkers dat hiervoor nodig is blijft groeien. Tegelijkertijd daalt het aantal mensen op de arbeidsmarkt. Een uitdaging dus om voldoende zorgmedewerkers te vinden. Volgens VGZ werkt één op de zeven werknemers nu in de zorg en moet dat in 2040 één op de vier zijn. Maar die capaciteit is er nu niet.

Buurtzorg onderscheidt zich door een andere werk- en denkwijze en zet binnen de wijkverpleging met name in op preventie. Volgens directeur Jos de Blok is 30 procent van wat er in de Nederlandse gezondheidszorg gebeurt niet nodig. “De uitkomst hiervan is dat heel veel mensen afhankelijk worden/zijn van professionals. We moeten die afhankelijkheid zo beperkt mogelijk houden en juist proberen mensen zo onafhankelijk mogelijk maken en houden van die zorgprofessionals.” Een noodzakelijke verandering, stelt Blok, omdat er in de toekomst alleen maar grotere personeelstekorten worden verwacht.

Door: National Zorggids