CZ verwacht moeilijke financiële periode

Zorgverzekeraar CZ verwacht dat het de komende tijd een financieel moeilijke periode zal doormaken door de coronacrisis. De verzekeraar lijdt verliezen op de financiële markten doordat beleggingen in waarde zijn gedaald en de kosten voor de strijd tegen het coronavirus blijven stijgen. Dit meldt het FD. 

3,8 miljoen mensen zijn verzekerd bij CZ, voornamelijk in het zuiden van Nederland en in Zuid-Holland. In het jaarverslag dat CZ onlangs publiceerde, zei de raad van bestuur van CZ Groep: "De financiële effecten van deze crisis zullen ongetwijfeld groot zijn."

CZ: 'stabiel en financieel gezond'

Volgens bestuursvoorzitter Joep de Groot is CZ een stabiel en financieel gezond bedrijf. Ze hebben een flinke financiële buffer waardoor het tijdens de coronacrisis een bijdrage kan leveren aan nieuwe initiatieven. CZ werkt bijvoorbeeld mee aan de opzet van een geboortecentrum voor poliklinische bevallingen in een hotel in Uden. Daarnaast draagt de verzekeraar bij aan de opzet van een zorghotel in Urmond, voor coronapatiënten die geen zorg meer in een ziekenhuis nodig hebben maar nog te ziek zijn om naar huis te gaan.

Catastroferegeling

CZ is van mening dat de overheid financiële ondersteuning moet bieden als de kosten door het coronavirus te hoog worden en het einde van de reserves in zicht is. De verzekeraar wil dan gebruik maken van de catastroferegeling uit de Zorgverzekeringswet. Volgens CZ zullen de zorgkosten de komende jaren verder stijgen. Zij verwachten dat de uitgaven voor gezondheidszorg weer hoger zullen uitvallen dan de economische groei.

Door: Nationale Zorggids