Een decennium gezondheidswinst voor deelnemers van SamenGezond

Op maandag 17 september 2012 kondigde Coöperatie Menzis aan verzekerden die gezonder willen leven te gaan belonen. In de eerste week meldden zich al 12.000 klanten voor het spaarprogramma. Nu, 10 jaar later, heeft SamenGezond honderdduizenden Nederlanders geholpen met meer bewegen, gezonder eten en beter ontspannen. Dat meldt Menzis. 

Steeds meer deelnemers, waaronder ook veel niet-verzekerden, ervaren een betere gezondheid, zijn vitaler en kunnen regie voeren op hun leven (ook als ze ziek zijn). 31 procent van de deelnemers van SamenGezond meldde binnen een jaar een toegenomen ervaren gezondheid. 

De helft van de deelnemers is langdurig meer gaan bewegen

SamenGezond definieert verschillende niveaus van bewegen, op basis van de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. In Nederland voldoet slechts 47 procent van de inwoners aan de beweegrichtlijnen. Op basis van data van alle deelnemers in 2021 blijkt dat 53 procent van de deelnemers van SamenGezond langdurig meer is gaan bewegen. Een derde van alle deelnemers is met SamenGezond zelfs langdurig voldoende gaan bewegen en voldoen hierdoor aan de landelijke beweegrichtlijnen. “Hiermee verkleinen zij hun kans op diabetes en hartfalen aanzienlijk. Het gaat dus om duurzame gedragsverandering die direct leidt tot gezondheidswinst, mensen voelen zich fitter en veerkrachtiger”, aldus Wiet de Ronde, manager van SamenGezond.

Verbeteren van gezondheidsvaardigheden zorgt voor meer gezonde jaren

SamenGezond is in 2012 gebouwd als loyaliteitsprogramma om deelnemers te belonen voor het maken van gezonde keuzes. Sindsdien is er veel veranderd:

  1. 2017 – “De groei en opkomst van tal van slimme en compacte elektronische apparaten, zoals de Fitbit, Garmin en de Apple, maakte de vraag naar slimme koppelingen groot. SamenGezond introduceerde daarom in 2017 een app met digitale coaching, waarmee data uit andere apps en apparaten gekoppeld konden worden”, blikt Wiet terug. “Heel succesvol, maar we realiseerden ons ook dat we hiermee het gedrag van gezonde en sportieve mensen beloonden. We bereikten echter nog onvoldoende mensen die het echt nodig hadden. Dat is onze belangrijkste missie; meer gezonde jaren voor iedereen”.
  2. 2021 –De focus van SamenGezond is gericht op het realiseren van gezondheidswinst voor mensen die moeilijker in beweging komen. Voor de meeste mensen is bewegen het meest laagdrempelig en betaalbaar om te werken aan een gezonde leefstijl. Bewegen draagt daarbij ook bij het voorkomen en keren van veel leefstijl gerelateerde aandoeningen. Om die reden is in 2021 een nieuwe app van SamenGezond gelanceerd. Deze app wordt ook ingezet voor werkgevers, gemeenten en deelnemers van partners, zoals de Bas van de Goor Foundation, die willen investeren in het leefkrachtig houden van hun achterban.

Door: Nationale Zorggids