Normal_justice-gdccaa3e26_1280__1_

De hoge zorgkosten van een e-biker die voor zijn overlijden wekenlang op de intensive care lag, zijn volledig voor rekening van zorgverzekeraar Menzis. Als het aan Menzis ligt, betaalt de automobilist die de beschonken e-biker aanreed de hele som, maar daar gaat de rechter niet in mee. Dit meldt AMWeb. 

Fietsers en ook mensen met een elektrische versie worden gezien als zwakke verkeersdeelnemers. Raken zij betrokken bij een aanrijding met een minder zwakke verkeersdeelnemer, dan betaalt die een deel van de kosten. Menzis wilde dit ook bereiken met de automobilist die de bij Menzis verzekerde e-biker aanreed.

Vlak na de aanrijding, waarbij de fietser zomaar de weg op reed, stond de e-biker weer op en zei hij geen medische hulp nodig te hebben. In tegenstelling tot de auto, had de fiets nauwelijks schade. Beide mannen wisselden gegevens uit en vervolgden hun weg.

100.000 euro zorgkosten

Toch moest de fietser 400 meter later weer stoppen en had hij vijf kwartier na de botsing toch medische hulp nodig.  Hij had negen gebroken en uit een blaastest bleek hij flink wat alcohol te hebben genuttigd. Door complicaties kwam de e-biker een maand na het ongeluk te overlijden. Of die complicaties een gevolg waren van het ongeval is niet vastgesteld. De bijna 100.000 euro aan zorgkosten wil Menzis verhalen op de verzekeraar van de automobilist. Univé weigert aansprakelijkheid en wil niet betalen. En daar gaat de rechter in mee. De fietser maakte een ernstige verkeersfout én had ten tijde van het ongeluk flink wat alcohol genuttigd. Daarom is de automobilist vrijgesproken van aansprakelijkheid.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky