Normal_bord_gehandicapten_rolstoel

Organisaties in de gehandicaptenzorg hebben gereageerd op berichtgeving in De Volkskrant over toenemende geluidsoverlast van gehandicapten in woonzorginstellingen in woonwijken. Directeur Jan de Vries van MEE Nederland heeft laten weten dat de krant een onjuist beeld schetst. Dat meldt Zorgvisie.

De Vries nam gisteren op Twitter standpunt tegen het krantenartikel. ‘Er is overal geluidsoverlast dus ik vind het onjuist om hier in een krantenartikel specifiek gehandicapten op aan te kijken.’ Volgens de directeur van MEE, een organisatie voor de ondersteuning van mensen met een beperking, baseert de krant zich op verklaringen van slechts enkele omwoners die aangaven veel last te hebben van geluiden uit een naburige woonzorginstelling.

In het krantenartikel wordt melding gemaakt van geluidsoverlast als een steeds groter probleem omdat het in toenemende mate om mensen met een zwaardere zorgvraag zou gaan. Volgens woordvoerder René Toonen van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zijn er geen cijfers die aantonen dat er steeds meer zware cliënten in de wijken wonen. ‘Dat lijkt me ook vrijwel uitgesloten. Zorgaanbieders kijken heel specifiek naar de doelgroep en bepalen per individu wie er in de wijk kan wonen en wie niet. Dat gebeurt op basis van individuele behoeften. De echt zware gevallen kunnen vaak alleen binnen een instelling wonen.’

© Nationale Zorggids