Logo_logo_vilans

Kennisorganisaties Vilans en Movisie starten een project waarin zorgaanbieders en mantelzorgers intensiever met elkaar leren samenwerken. Met het innovatieve programma In voor Mantelzorg hopen de kenniscentra in totaal tachtig zorgaanbieders te kunnen ondersteunen. Het ministerie van VWS trekt vier miljoen euro uit voor het project, zo meldt Skipr.

In voor Mantelzorg richt zich op zorgaanbieders in de ouderen- en gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen en revalidatiecentra, thuiszorg en eerstelijnszorg. Deelnemers aan het programma kunnen een innovatietraject volgen, waarin ze concreet advies krijgen over hoe zij mantelzorgers beter kunnen ondersteunen en hoe ze de samenwerking tussen beroepskrachten en mantelzorgers kunnen verbeteren.

Vilans en Movisie verwachten in deze trajecten veel kennis op te doen over de samenwerking met mantelzorgers, waar de gehele zorgsector profijt van kan hebben. Daarnaast zal er een campagne worden opgestart om zorgmedewerkers op te leiden tot ambassadeurs die op inspirerende wijze samen met mantelzorgers in hun organisatie aan de slag gaan.

Met de vier miljoen euro die het ministerie van VWS voor het programma uittrekt, geeft het kabinet handen en voeten aan een deel van de motie die Tweede Kamerlid Kees van der Staaij vorig jaar in oktober indiende. Hierin pleitte hij voor extra ondersteuning van mantelzorgers en ondersteuning van gemeenten en werkgevers. Gemeenten krijgen eveneens een financiële impuls waarmee ze met hun maatschappelijke organisaties en zorgaanbieders gebruik kunnen maken van het programma.

© Nationale Zorggids