Normal_vinger_prik_bloed_diabetes

Diabetes Vereniging Nederland (DVN) gaat vandaag de diabetespatiënten in Nederland adviseren om geen verzekering bij Menzis af te sluiten. De patiëntenorganisatie zegt het vertrouwen in het beleid van de verzekeraar op, omdat die op de stoel van de behandelaar zou gaan zitten. Dat meldt de Telegraaf. 

DVN stelt dat Menzis in 2016 wil gaan bepalen welke insuline (een biosimilar van Lantus-insuline) of welk hulpmiddel de verzekerden met diabetes gaan gebruiken. Olof King, directeur bij DVN, vindt dat onaanvaardbaar. "Behandelaar en patiënt bepalen sámen de diabetesbehandeling; niet een verzekeraar”, zegt hij. Menzis zou volgens King bovendien artsen en apotheken dictaten opleggen welke geneesmiddelen en hulpmiddelen zij mogen voorschrijven en meegeven aan de patiënt.

Richard Lancée, woordvoerder bij Menzis, bestrijdt de woorden van King. Volgens hem gaat de verzekeraar niet op de stoel van de behandelaar zitten, want dat is tegen de uitgangspunten van de zorgverzekeraar. “Wij spannen ons in om zorgkosten te drukken, via een efficiënt gebruik van geneesmiddelen. Dus: goedkoop als dat kan, duur als het moet. Maar als een arts vindt dat zijn of haar patiënt beter af is met een duurder middel, dan eerbiedigen wij dat.”

In Nederland is sinds kort de eerste biosimilar van Lantus-insuline op de markt. De werking is hetzelfde, maar de productie is anders. De biosimilars zijn getest en voldoen aan de eisen, maar volgens DVN zijn er kansen op bijwerkingen omdat het een ander product is. DVN denkt dat Menzis om financiële redenen wil dat mensen die voor het eerst Lantus-insuline krijgen voorgeschreven, de biosimilar gaan gebruiken.

Naast DVN maakt ook de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) zich zorgen om het beleid van Menzis. De zorgverzekeraar zou nauwelijks samenwerken met de betrokken partijen. King adviseert daarom de mensen met diabetes nog eens goed na te denken bij welke verzekeraar ze een polis afsluiten. 

© Nationale Zorggids